Barion Pixel

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s bezpečnostním expertem Davidem Bohbotem o současné bezpečnostní situaci ČR a jejích obyvatel

Jak se člověk, který se narodil a vyrůstal v Izraeli za válečného stavu, dívá na současnou bezpečnostní situaci České republiky a jejích obyvatel? „Přesně v téhle situaci jsme měli šanci ukázat, že máme svoje názory, svoji strategii. Kde je naše strategie? Neexistuje. … To já jako člověk, který se narodil v Izraeli, nemůžu akceptovat. Během pár měsíců jsme se změnili z jedné z nejbezpečnějších zemí na světě v zemi, které reálně hrozí útok. … Ale ještě není pozdě, ještě se dá hodně udělat. Není důvod, abychom byli kvůli Ukrajině v ohrožení. Podívejte se na celý obraz a dívejte se dopředu, co můžete udělat lépe,“ komentuje a vyzývá směrem k vládě.

Život v Izraeli je podle Davida Bohbota těžký a umět si poradit je zde nutností. Když mu bylo čtrnáct let, zemřel krutou smrtí z rukou nepřítele jeho kamarád. „Tehdy jsem definitivně pochopil, že každá situace se může změnit a rychle. Tady (v Česku) máme štěstí, spoléháme na jiné síly, ne na tu svou, ale to se taky může změnit. A mnoho lidí to nevnímá,“ říká s tím, že on je díky svému původu a pozdější profesi bezpečnostního experta vždy připraven a vždy má plán. „Rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem je plán. Plán má být velice jednoduchý. My ale žijeme, nic se neděje a když se něco stane, nevíme, co s tím. A to je obrovská chyba,“ shrnuje.   

Účinná obrana

V rozhovoru se věnujeme také individuálnímu držení zbraní a jeho výhodám a nevýhodám. Bohbot připomíná, že v Izraeli občané mající u sebe zbraň mnohokrát zabránili teroristickému útoku. „Je to skvělá věc mít zbraň, řeší to hodně situací. Ale jen za podmínky, že každý, kdo má zbrojní průkaz, ví, jak s tou zbraní správně zacházet. Měl by chodit na školení alespoň jednou do roka. Zbraň, kterou její držitel neumí správně používat, se mění z výhody na riziko,“ říká a poukazuje na nelichotivé statistiky použití střelných zbraní občany proti útočníkům při krizových situacích v Evropě.   

Kdo je David Bohbot

David Bohbot se narodil v roce 1968 v izraelské Haifě. Po střední škole absolvoval vojenskou službu u námořnictva a pak pokračoval ve službě jako příslušník záložních výsadkových jednotek. Následně se odstěhoval do Spojených států amerických, kde žil, studoval a pracoval několik let. Českou republiku poprvé navštívil v roce 1993, od roku 1996 zde žije a podniká. V Česku se cítí jako doma, místní lidé podle něj mají Izrael a Izraelce rádi a i politické propojení mezi oběma zeměmi je historicky hluboké. Je aktivním trenérem ozbrojeného i neozbrojeného boje zblízka, střelby a izraelského bojového umění Krav Maga. Má dvě dospělé děti. V roce 2021 založil nevládní organizaci Centrum pro výzkum terorismu. Je aktivní v politice, za stranu Svobodní bude v letošních volbách v obvodu 19 kandidovat do Senátu. „Chci mimochodem změnit i to, jak jsme teď rozdělení. Jako člověku, který musel o české občanství usilovat, mi hrozně vadí, že nedržíme spolu. Ono to za současné situace skoro není možné. Politici nás prakticky tlačí do toho, abychom nenáviděli každého, kdo má jiný názor,“ říká.

Informace o sdílení tohoto videa:

Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.

Link ke stažení videa naleznete zde:

Link ke stažení z úložiště

Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:

Odkaz na video na Odysee