Barion Pixel

příspěvek na semináři

Seminář v Parlamentu: JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M.: Zákonnost, nebo svévole? Dopad covidových restrikcí 2020 – 2022 na důvěru
v právo a demokratickou politiku

Expert na zdravotní právo JUDr. Ondřej Dostál na semináři “Analýza proticovidových opatření” analyzuje klíčové prvky řízení epidemie v podání státu a státních institucí v ČR. Poukazuje na absenci kompetence, absenci odpovědnosti, absenci sebereflexe, zásahy do základních práv a svobod, těžké poškození již tak zasaženého zdravotnictví a upozorňuje i na budoucí možná rizika spojená se současnou vládní politikou a globální politickou situací.

JUDr. Ondřej Dostál, Ph. D., LL.M.

Právník, expert na zdravotní právo, pedagog. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, studoval také v Rakousku a v USA. Zdravotnictví si jako svou specializaci vybral proto, že pochází z lékařské rodiny a i řada jeho přátel jsou lékaři. Od roku 2004 působí jako lektor v oboru zdravotnického práva v Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví na Univerzitě Karlově. V roce 2006 získal titul Právník roku v kategorii Talent roku. Pracoval v několika konzultantských firmách a jako externí poradce na ministerstvu zdravotnictví.

Jako člen vládního poradního týmu koalice Piráti a STAN byl v roce 2021 před volbami jedním z možných kandidátů na post ministra zdravotnictví. Poté, co se vedení a části členů Pirátské strany znelíbil jeho postoj k očkování a datům o epidemii, se v politice stáhl do ústraní a následně se vrátil jako kandidát koalice Stačilo! ve volbách do Evropského parlamentu. Jeho kanidatura byla úspěšná, stal se poslancem EP.