Barion Pixel

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s politologem a ekonomem dr. habil. Petrem Robejškem

Z čeho a koho se skládají struktury, které ve skutečnosti řídí svět, nebo alespoň mají takovou ambici? Politické elity skutečnými vládci nejsou. Politolog a ekonom Petr Robejšek v našem rozhovoru přináší podrobnou analýzu složení a stavu toho, pro co se vžil pojem „Deep State“. Struktury v pozadí, které ovládají dění ve světě, tu podle něj byly vždy, i když v historii, v době panovnických domů, byly zřetelněji viditelné než dnes.

„I Česká republika má svůj deep state,“ říká Petr Robejšek a popisuje ho jako zmenšenou verzi velkého amerického bratra. Upozorňuje i na to, že jakkoli vypadá Deep State hrozivě a neproniknutelně, není uvnitř úplně jednotný.

„Část populace podléhá konzumistické demenci a nekladou si otázky, kdo tu vládne. Projevem této demence je touha mít klid. Ti lidé nevidí, že to tak nepůjde pořád a že jen přijdou na řadu později. Je jen otázkou času, kdy jim už ani pohodlnost a mlčenlivost nepomůže,“ komentuje Petr Robejšek. Systému lidská pohodlnost a hrabivost vyhovuje, může si tak v klidu bujet až do dnešních rozměrů symbolizovaných třeba i nehorázným zahajovacím ceremoniálem Olympijských her. „Dnešní woke kultura, to jsou takové novodobé maoistické rudé knížky,“ glosuje.

Jakou roli hrají v dnešním světě média vlastněná stejnými korporacemi, které se podílejí na Deep State? „Jako ten kdysi proklamovaný čtvrtý pilíř demokracie média selhala. Zbývá tady pilíř pátý, a to jste vy, média stojící mimo hlavní proud,“ říká Petr Robejšek, který se již několik let věnuje osvětě a šíření myšlenky, že každý, kdo je nespokojený se stavem věcí, může začít měnit svůj život. Jako cestu nabízí svá čtyři pravidla osvobození, viz shrnující článek na jeho blogu.

Informace o sdílení tohoto videa:

Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.

Link ke stažení videa naleznete zde:

Link ke stažení z úložiště

Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:

Odkaz na video na Odysee

Přepis rozhovoru: