Barion Pixel

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s ekonomkou a spisovatelkou Ing. Markétou Šichtařovou

Jaký vliv mají korporace na ekonomiku v ČR a rozhodování jejích politických představitelů? Jak ideologie válcuje to, co zbylo z volného trhu? A zválcovala i českou vládu, u níž například energetickou koncepci nahradilo přání, že to nějak zvládneme? Dá se v ČR ještě vůbec svobodně podnikat? Jak stát přehazuje na korporace úkoly, které sám nemůže dělat, například cenzuru určitých témat ve veřejném prostoru?

„Současná ekonomika nemá s volným trhem a s kapitalismem dávno nic společného. Vznikl tady jakýsi korporátní socialismus. Finance jdoucí od států a kroporací se slévají v jeden velký proud, který financuje současnou zelenou a progresivistickou ideologii. Doplácí na to běžný občan, spotřebitel a malí podnikatelé, kteří to zatím všechno mají platit,“ říká v novém rozhovoru známá ekonomka a spisovatelka Markéta Šichtařová. Něco podobného podle ní fungovalo ve 30. letech minulého století v Itálii a Německu a dopadlo to nedobře.

Jde o přehnané „strašení“? Vždyť zhruba polovina HDP je přerozdělována skrze veřejné výdaje a soukromý sektor je čím dál více ovládán ideologií. I u nás jsou dneska firmy a podnikatelé, kterým banky neotevřou účet, protože nevyhovují ideologickým požadavkům mateřské korporace. „Ta mateřská firma je ale zahraniční banka, která by dávno zkrachovala, nebýt toho, že ji podržel cizí stát,“ vysvětluje Markéta Šichtařová propletenec, pro který se vžil pojem „deep state“ a který ovlivňuje životy nás všech.

Informace o sdílení tohoto videa:

Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.

Link ke stažení videa naleznete zde:

Link ke stažení z úložiště

Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:

Odkaz na video na Odysee

Přepis rozhovoru: