Barion Pixel

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Pokračování rozhovoru s politologem a ekonomem
dr. habil. Petrem Robejškem

Jak jsou momentálně rozdané karty směřování lidstva a hlavně západní civilizace? Jaké mocenské tahanice a přesuny se odehrávají ve světě, který začíná být multipolární? „Dosavadní superstáty i další velké celky se snaží zachovat svou pozici. Nejčastěji přes technologie a celkovou virtualizaci společnosti. Přes to se snaží ovládnout naši budoucnost,“ říká politolog a ekonom Petr Robejšek v pokračování našeho rozhovoru.

Dle jeho názoru se to těm, kdo se nyní považují za bohy, nepodaří. Zhoršující se ekonomická situace podle něj vede mnohé lidi pryč mimo velké celky, mimo systém tvořený nejbohatšími a nejmocnějšími. Takoví lidé si svépomocí, jakousi bezděčnou rebelií, tvoří jinou společnost a podle doktora Robejška vidíme v současnosti nárůst této nadějné tendence.

„Nemá smysl soustředit se na obviňování mocných, kteří něco plánují za zavřenými dveřmi, má smysl měnit to, co každý změnit může, a to ve svém bezprostředním okolí,“ konstatuje Petr Robejšek, který se tím zároveň vyjadřuje i ke svému členství ve spolcích, jež mají pověst tajnůstkaření a nahrávání ideologiím typu „Nebudete nic vlastnit a budete šťastní.“

To ovšem neznamená, že jisté kruhy dále nesní své utopistické sny o ovládnutí planety. A ve hře jsou různé scénáře, včetně některých velmi temných. „Ti, kdo dneska mluví o tom, že je třeba jít do jakékoli války, si myslí, že je to videohra, ve které má každý tři životy a když je nejhůř, tak ten počítač vypne. Tak to není. Taky by se mohlo stát, že budou vypnuti oni. Všichni,“ varuje Petr Robejšek. Sám se ale přiklání spíše k variantě již zmíněné bezděčné rebelie, která přeroste v celospolečenskou změnu systému.

Rozhovor s Petrem Robejškem má dvě části, první najdete na tomto odkazu.

Informace o sdílení tohoto videa:

Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.

Link ke stažení videa naleznete zde:

Link ke stažení z úložiště

Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:

Odkaz na video na Odysee

Přepis rozhovoru: